Aquest és un pastís tradicional
valencià molt senzill de preparar, que queda amb una capa ensucrada cruixent
per fora, i molt esponjós per dins. El seu nom ve donat per el recipient on es
prepara: un motlle metàl·lic lleuger, en valencià llanda significa el mateix
que llauna en català.
Aquest estiu la meva amiga Ana m’ha
ensenyat com es fa. Ella és una cuinera exquisida, i la seva família cultiva i elabora ingredients de gran qualitat per cuinar. Sempre que vaig a Vallada m'ensenya a fer receptes delicioses.
L'Ana i jo el dia del Patró.
Ingredients:
- 500g. de farina.
- 500g. de sucre.
- 6 ous.
- 1 got de llet.
- 2 dits d’un got d’oli.
- La pell d’una llimona ratllada.
- 4 paperets de gasoses per rebosteria.
Preparació:
- Preparar el motlle amb un paper de forn, posant-lo de manera que sobresurti dels costats.
- Preescalfar el forn a 180 graus per la part de baix.
- Muntar les clares a punt de neu.
- Afegir el sucre i batre poc a poc, per a que no baixin les clares.
- Afegir els rovells batuts, l’oli, la llet, i la pell de llimona ratllada fins a obtenir una barreja homogènia.
- Afegir els paperets de gasoses, i quan estigui ben integrada posar la barreja dins el motlle.
- Posar el motlle al forn, i deixar-lo uns 40 minuts, depenent del forn, fins que estigui cuit.
Admet moltes variants. A continuació us
en deixo algunes. Moltes les he trobat al blog La Tauleta.
Coca de llanda de xocolata: Substituir un 20 per cent
de la farina per cacau pur en pols, és a dir posar 400 g. de farina i 100g. de
cacau en pols. També podem afegir-li a la massa perles de xocolata, o
simplement posar-les per sobre de la massa abans d’enfornar per decorar.
Coca de llanda de cireres o altres fruites confitades: Afegir fruita confitada, per exemple guindes, o una barreja de fruites
confitades variades.
Coca de llanda de taronja: Substituir la pell de
llimona ratllada per pell de taronja. Un cop posem la massa a la llanda, posem per
sobre rodelles de taronja confitada per sobre. I un cop feta, la podem pintar
amb una capa de almívar. També podem afegir un polsim de canyella a la massa.
Coca de llanda de fruites i fruits secs: Afegim a la massa una barreja de
orellanes de albercoc i préssec, panses, nous i pinyons, i un cop feta l’acompanyem
de mermelada de taronja amarga.
Coca de llanda de poma o altres fruites
naturals: Un cop posem la massa a la llanda, posem per sobre làmines de fruita
pelada: poma, pera, etc. En la de poma podem afegir un polsim de canyella a la
massa.
Si
teniu altres propostes m’encantaria conèixer-les!
Vaja par de xiques guapes.
ResponEliminaEixa la fem per ací cada dos per tres.
¡¡¡bonissim!!
ResponEliminaQuin tros de coca més bona t'ha sortit!! jo crec que em quedo amb la versió amb xocolata! XD
ResponEliminaMmmmmm! Una coca molt apetitosa per un bon esmorzar o berenar, amb ingredients de sempre I sabors dels de tota la vida. Perfecta. Petons.
ResponEliminaCarmeta, sembla molt bo!! I queda gaire gruixut, així a la llauna? Vull dir... per si es pot farcir per dins! Petons
ResponEliminaNo queda molt gruixuda. Jo ho faig en un motlle rectangular de 24x38 cm. I l'alt que queda és de 4,5 cm aproximadament. Una mica justet per farcir. Potser si ho fas en un motlle més petit i més alt. Aquest fa 3 cm d'alt. És el tradicional :) Petonets!
EliminaXè, no sé de que cónec jo a la noia de l'esquerra, je, je. Per cert la coca que has fet te molt bon aspecte. Ideal per a ser mullada amb la llet. Una abraçada per a vosaltres.
ResponEliminaEm quedo amb la coca de fruitetes confitades o fruits secs! T'ha quedat genial....quina pinta! Petons
ResponEliminaUi, doncs jo no li canviaria res! Segur que és perfecta per menjar-la de bon matí amb una tassa de llet! :)
ResponEliminaMe la apunto pq de ben segur que és esponjosíssima! :D
Petonets ^^
Carmeta, aquesta recepta l'haurem de provar de fer, m'agrada provar receptes diferents i coc, pa de pessic, o com en volguem dir!!
ResponEliminaBoníssima la coca de llanda, a casa ens encanta... com tots els cocs ;-)
ResponEliminaPTNTS
Dolça