divendres, 30 de novembre del 2012

Pastís de patata mar i muntanya





Amb aquesta recepta participo a la Blogs contra la fam 2012 Edition, que ens convida a fer una recepta senzilla i econòmica amb algun o alguns dels aliments que es recullen aquest any per a ajudar al banc d’aliments a difondre la propera recollida de la campanya solidària Gran Recapte d’Aliments el proper 30 de novembre i 1 de desembre a diferents supermercats i mercats de tot Catalunya i de forma virtual a través del lloc web del Banc dels Aliments.

El Gran Recapte d'Aliments és una campanya de recollida d'aliments bàsics per aconseguir que les persones més necessitades d'aquí rebin ajuda alimentària. El seu objectiu és informar i sensibilitzar a tota la ciutadania de Catalunya sobre la realitat de la pobresa al nostre país i afavorir una col·laboració continuada amb els Bancs d'Aliments durant tot l’any. Es du a terme gràcies a la col·laboració d'un gran nombre de voluntaris puntuals arreu de Catalunya. Els aliments més adients per la donació són llegums secs, arròs, pasta, oli, llet i conserves de peix i de tomàquet. Aquests són aliments d'alt valor nutritiu, bàsics en l'alimentació de les persones.

En temps de crisi hem de posar imaginació i valorar el que tenim. Per això, per a fer aquesta recepta m’he inspirat en un passatge molt divertit del llibre Abans de que el temps ho esborri, de Xavier Baladia, una ameníssima crònica en sèpia dels anys de bohèmia de l’alta burgesia catalana. La vida social i cultural, amb les seves grans festes, el Liceu, les cases de vacances, els cotxes amb xofer, les posades de llarg i les noces amb barrets de copa, l'assistència al Polo, l'hipòdrom o al tennis, l'esquí, el futbol, els viatges en vaixell i les tertúlies artístiques durant la primera meitat del segle XX. Per reconstruir la història de la seva família des dels moments d'esplendor fins a la decadència.

En el passatge, es fa referència a un menú amb elaborades receptes, totes amb patates com a únic ingredient per als moments d'escassetat de la guerra, que mostra com és possible mantenir aquesta qualitat en les pitjors circumstàncies.

A la Diagonal, l’àvia fins i tot va organitzar algun sopar de categoria amb els amics que hi havia a la ciutat. Una vegada només tenien patates, i el cuiner xinès, expert en situacions de racionament, va preparar el següent menú:

Menú de guerra:
Patates al forn farcides de pasta de patata i
pela de patata ratllada
Peles de patata fregides, daurades i cruixents,
amb daus de patata bullida
Crema de patata caramel·litzada estil marron glacé
Aigua mineral
Pa sec
Sal
 
La presentació fou impecable: racions diminutes en plats immensos i luxosos. Un tast anticipat i sorprenent de la “nouvelle cuisine”.

Ingredients:

  • Patates.
  • Sardinetes en conserva.
  • Oli.
  • Sal.
  • Orenga.
  • Mongetes vermelles cuites.
  • Verdures de temporada trinxadetes.

Preparació:

  • Bullim les patates amb aigua salada i les pelem.
  • Tallem les patates a làmines fines.
  • Per a muntar el pastís, posem un motllo rodó en un plat i posem una capa de patata, una capa de sardinetes partides per la meitat, i un raig d’oli d’oliva, que pot ser de la mateixa llauna de sardinetes. Repetim el procés i acabem amb una capa de patata.
  • Per decorar el pastís posem a sobre una sardineta, una branqueta de farigola, i l’empolsimem amb una mica d’orenga, que també podem llençar per la resta del plat per a que quedi més vestit.
  • Com a guarnició podem posar unes mongetes vermelles, que podem acompanyar amb alguna verdura de temporada i un raig d’oli. Jo n’he posat unes en conserva que porten pastanaga, mongetes i blat de moro.

Animeu-vos a participar!!

9 comentaris:

  1. Molt bona idea aquesta recepta per a una bona causa! M'ha agradat la menció al llibre! Marta

    ResponElimina
  2. una muy buena y original receta para una causa noble y humanitaria
    buen domingo y feliz semana
    peto

    ResponElimina
  3. Molt ben presentat i sorprenent el fragment del llibre.

    ResponElimina
  4. T'he deixat un premi al meu blog! en uns minuts poso l'actualització!

    ResponElimina
  5. quin munt de receptes i aliments que s'han recollit!!! ,PPP bona aportació. petonets guapa

    ResponElimina
  6. M'agrada molt la proposta...sencilla i bona....una abraçada i molt bones festes!!!!

    ResponElimina