dimarts, 23 de juliol del 2013

Croque Monsieur i Croque Madame



Aquesta recepta, l’he descobert en el recull de la convocatòria de Memòries d'una cuinera del mes de juny, que ens proposava fer un sandvitx. Podeu trobar moltes idees delicioses per a fer un sopar lleuger i saborós. La seva autora és la Paula del blog Bon Tiberi, que també us recomano visitar. Ja coneixia aquesta recepta però la seva versió de la recepta m’ha agradat molt, sense beixamel i mantega, més lleugera i més fàcil.  

El Croque Monsieur va aparèixer per primera vegada en la carta d'un cafè parisenc el 1910, però es desconeix l'origen de la paraula. Va ser esmentat per primera vegada en la novel·la de Marcel Proust À l'ombre des jeunes filles en fleurs, publicada el 1919: "ara bé, al sortir del concert, com, en reprendre el camí que va cap a l'hotel, ens havíem aturat un moment sobre el moll, la meva àvia i jo, per intercanviar algunes paraules amb la Sra. de Villeparisis que ens anunciava que havia sol·licitat per a nosaltres a l'hotel uns «croque-monsieur» amb ous a la crema ... "

La seva variant més coneguda és el Croque Madame, que porta un ou a la planxa o un ou fregit sobre. El seu nom es deu al fet que recordava el tocat de les dames de principis de segle XX. 

Es serveixen algunes versions més elaborades acompanyades d'una salsa Mornay o d'una béchamel.

Ingredients:

  • Pa de motlle.
  • Pernil dolç.
  • Formatge.
  • Formatge tipus pizza (mozzarella)  per gratinar al forn.
  • Llet.
  • Un ou.
  • Orenga.

Preparació:

  1. Posem el formatge i el pernil a damunt una llesca de pa de motlle i tapem amb una altra llesca també pinzellada amb llet.
  2. Agafem el pa de motlle i el pinzellem amb llet (això farà que quan enfornem el pa no quedi sec).
  3. A damunt el sandvitx distribuïm una quantitat generosa de formatge tipus mozzarella i orenga.
  4. Enfornem fins que el formatge estigui fos i amb color daurat.
  5. Mentrestant anem  preparant un ou estrellat.
  6. Traiem un sandvitx del forn i ja tenim fet un Croque Monsieur, a l'altre l'hi posem al damunt l'ou estrellat i convertim el Croque Monsieur en un Croque Madame.

2 comentaris:

  1. ara m'has fet venir gana !!!...bona entrada !

    ResponElimina
  2. Ostres quina bona pinta!! No sabia que la única diferència entre el Croque Madame i el Croque Monsieur fos que el primer duu un ou al damunt XD
    M'ha encantat la recepta ^^
    Petons :)

    ResponElimina