diumenge, 27 d’octubre del 2013

Visita a l’almàssera de Julián Úbeda



En Julián Úbeda és part de la 4a generació d’una família de tradició olivera amb la marca Molins de Paixerell. Des de principis del S.XX fins a l'actualitat elaboren un suc d'olives totalment natural que conjuga el saber fer, l'experiència i la passió pel món de l'oli, que el Julián transmet a tots els que visiten la seva almàssera. Ofereix una acurada i àmplia selecció d'olis. Destacant els olis monovarietals en branca (arbequina, alfafara, mançanilla, blanqueta, picual).

Els seus olis d'oliva verge extra provenen d'olives conreades a les oliveres del terme municipal de Vallada (València), i premsades directament a l'almàssera. Les característiques del sòl, el clima i l'entorn en què creixen les oliveres centenàries, confereixen als olis un caràcter únic.

L'oli d'oliva verge extra que s'obté és el resultat de l'extracció en fred del suc d'olives mòltes el mateix dia de la collita. En la selecció del fruit, tan sols es trien els que procedeixen directament de l'arbre en estat òptim de maduració. Tots els passos, des de la cura de l'olivar, la recol·lecció, transport al trull, elaboració, envasat i etiquetatge, són realitzats amb les millors tècniques i acuradament supervisats.

Molins de Paixerell és un mestissatge de tradició i avantguarda , de qualitat i bon fer. El respecte per la tradició ha fet que a l'almàssera conservin estructures que recorden l'antic mètode d'elaboració. De manera artesanal produeixen un dels millors olis d'oliva verge extra de la Comunitat Valenciana.
                                                                                                                        
Durant els mesos que dura la campanya de l'oliva (de novembre a gener aproximadament, ofereixen visites guiades per donar a conèixer com s'elabora l'oli i d'on procedeixen les olives, que finalitzen amb un tast de les diferents varietats d'oli.

Actualment, per motius laborals, nosaltres acostumen a anar al poble a l’estiu per les Festes Patronals i de Moros i Cristians. I el Julián va tenir l’amabilitat de fer-nos un tast improvisat en el que vam poder apreciar la riquesa i qualitat dels olis que produeix. Així que, des d’aquí, us recomano a tots els que tingueu ocasió de fer una visita a aquesta almàssera, ara que comença la temporada, que no deixeu de fer-ho, i que gaudiu d’aquests productes de gran qualitat.

Nosaltres vam tastar 4 varietats: arbequina, mançanilla, picual i alfafara. A continuació, us explico com es fa el tast d’un oli, i les notes de tast de les varietats que vam provar. D’aquesta manera els que no tingueu ocasió d’apropar-vos a aquesta almàssera, podeu comprar els productes i fer el tast a casa, per triar les varietats que preferiu per a cuinar les vostres especialitats gastronòmiques.

El procediment per a fer el tast és el següent:
  1. Posem una mica d’oli en un vas petit.
  2. El subjectem fregant la base amb el palmell de la mà, per a temperar l’oli.
  3. A continuació, destapem el vas i procedim a olorar l’oli amb aspiracions lentes i profundes, apreciant els aromes.
  4. Després de mig minut aproximadament, prenen un petit glop, que distribuïm per tota la boca lentament abans d’empassar.
Entre oli i oli, convé netejar la boca amb uns trossets de poma i una mica d’aigua, si és amb gas millor.

Notes de tast:

Arbequina
  • En nas resulta afruitat intens, destacant l'ametlla verda i la poma.
  • En boca presenta lleugers matisos a figuera, herba fresca, ametlla i cítrics.
  • El seu sabor molt suau i dolç, gens amarg, i lleugerament picant.
  • Especialment indicat per a consum en cru, emprant-se en amanides, torrades, peixos, maionesa o per amanir qualsevol tipus de plat.
Mançanilla
  • En nas resulta molt afruitat i fresc, ens recorda herba acabada de tallar, a fruita fresca, destacant la poma verda i la pera, i lleugers matisos de figuera i ametlla.
  • En boca predomina la poma verda i fruites fresques.
  • El seu sabor és intens i lleugerament picant al final.
  • Especialment indicat per a consum en cru, emprant-se en amanides, torrades, peixos al forn, o per amanir qualsevol tipus de plat. Proveu per preparar un bon gaspatxo fresc.
Picual
  • En nas les herbes aromàtiques causen una explosió d'aromes. Destaquen la menta i la menta.
  • En boca les herbes es veuen acompanyades per fruites com la figuera, el plàtan i l'ametlla verda.
  • El seu sabor és dolç i suau, lleugerament picant.
  • Indicat per al consum en cru, emprant-se en amanides, torrades, peixos, maioneses i plats selectes.
Alfafara
  • En nas resulta lleugerament afruitat.
  • En boca aconsegueix ser molt afruitat, destacant el gust de herba fresca, figuera i tomaquera.
  • El seu sabor és suaument amarg amb un lleuger punt picant. 
  • Especialment indicat per a consum en cru, emprant-se en amanides, torrades, peixos al forn o fregits, i per amanir qualsevol tipus de plat. Destaca per la seva alta estabilitat sent utilitzat en guisats i tot tipus de fregits.  

10 comentaris:

  1. Què interessant aquesta entrada, a casa usem l'oli del molí de Fonz, on el meu sogre hi porta les olives, però mai m'havia entretingut a fer un tast d'olis. Ja és hora de provar-ho. Gràcies per tota aquesta informació. Petons.

    ResponElimina
  2. Un reportatge molt complet i il·lustratiu. Ja heu fet coses a Vallada que alguns de nosaltres no hem fet, com és un tast d'olis. Enhorabona per l'aportació. Una abraçada des de Vallada.

    ResponElimina
  3. M'ha agradat molt llegir la teva entrada, que interessant! Gràcies a vosaltres aprenc coses cada dia, i segur que vas gaudir molt la visita! Petons

    ResponElimina
  4. Quina entrada més interessant! Jo mai he fet un tast d'olis, amb aquesta entrada m'han entrat ganes de provar-ho! Tot i que no sé si hi sabria identificar tants matisos com tu has comentat... Però bé! S'ha de provar! :D

    Petonets :)

    ResponElimina
  5. me encanta hacer catas de aceites es un mundo fascinante,estos que nos comentas el mançanilla y alfafara no los he probado nunca.
    Interesante la experiencia
    Buena semana
    Bss

    ResponElimina
    Respostes
    1. La oliva alfafara és una varietat valenciana. Amb un sabor molt intens. I la mançanilla és molt aromàtica. De fet són les meves varietats preferides perquè m'agraden els olis amb molt sabor. T'animo a que els provis!! Es poden demanar per internet. Són olis artesanals de molt bona qualitat. Petonets!

      Elimina
  6. Com s'apren en aquestes visites eh? m'ha semblat súper interessant!

    ResponElimina
  7. Tal i com ho descrius, m'entren moltes ganes de tastar olis... Sembla una visita molt instructiva i interessant
    Marta

    ResponElimina
  8. Estic amb Santi,has fet coses que jo encara no he fet, el que si vaig fer va ser en el restaurant Sáez una cata de l'almàssera de Julián, el que veig és que has pres molt bona nota de tot el que et va explicar.
    Un petò molt fort per a tots

    ResponElimina
    Respostes
    1. Quina sort!! Si hagués estat a Vallada quan la van fer no me l'hauria perdut!! Petonets!

      Elimina