dimarts, 24 de setembre del 2013

Pollastre en escabetx



Amb aquesta recepta participo en la proposta de setembre del blog Memòries d'una cuinera, que ens proposa fer una recepta de carmanyola. Aquesta recepta me l’ha ensenyat la meva tia Pili aquest estiu. És una recepta molt saborosa i pràctica, perquè és molt fàcil de fer i es pot conservar uns quinze dies a la nevera amb el seu suc, per prendre fresqueta en qualsevol moment, tot i que si us agrada més, també la podeu escalfar al vostre gust. Per això he pensat que seria una bona proposta de recepta de carmanyola.   


Ingredients:

  • 1 pollastre de pagès.
  • 3 gots d’oli d’oliva verge.
  • 1 got de vinagre de sidra.
  • 1 ceba grossa.
  • 4 dents d’all.
  • Unes fulles de llorer.
  • Unes branques de timó.
  • Uns grans de pebre (opcional).
  • Sal.

Preparació:

  1. Salem el pollastre i el posem en una olla.
  2. Afegim els dents d’all sencers sense pelar fent-los un tall transversal.
  3. Tallem la ceba a quarts i també l’afegim.
  4. Afegim el llorer, el timó, i els grans de pebre.
  5. Incorporem l’oli i el vinagre de sidra. El pollastre ha de quedar cobert, per coure’s i després per conservar-se. Si no queda cobert afegir més líquid en la mateixa proporció de oli i vinagre.
  6. Ho deixem coure, i quan arrenqui el bull ho tenim al foc uns 30 minuts. Aquest plat és més bo si el deixem reposar un o dos dies per a que la carn absorbeixi tots els sabors.

diumenge, 8 de setembre del 2013

Torta d’ametlla

 

Aquestes són unes postres típiques de València, i un dels aromes que recordo dels meus estius a Vallada.

Nieves, una amiga entranyable de la meva família, li va ensenyar a la meva mare a fer-la. Recordo l’aroma que desprenia de llimona fresca. Ella també em va descobrir la meva fragància preferida, la de les flors de gessamí, que vaig olorar per primera vegada al jardí de casa seva, i em vaig quedar impressionada. Sempre que oloro flors de gessamí recordo aquell moment. I una altra flor que em fascinava eren les dàlies. En tenia unes de color lila, i les trobava precioses. Sempre que la meva mare i jo anàvem a casa seva li demanava que em portés al seu jardí per olorar el gessamí i veure les dàlies.

Nieves havia sigut modista, i com a mi, li agrada veure desfilar les festeres del poble a les festes patronals. Aquí us deixo una foto de Nieves contemplant una preciosa i elegant festera a la porta de casa seva, d’un dia de l’estiu passat que em vaig apropar a saludar-la. 
 



Ingredients:
  • 250 g. d’ametlles moltes.
  • 250 g. de sucre.
  • Dues cullerades de farina de pastisseria.
  • 6 ous.
  • 2 llimones.
  • 1 sobre de llevat.
  • Mantega.
  • Ametlles laminades.
  • Sucre llustre.

Preparació:
  1. Preescalfem el forn a 180 graus.
  2. Untem el motlle amb mantega.
  3. Muntem les clares a punt de neu.
  4. Afegim el sucre a poc a poc, fins que estigui ben barrejat.
  5. Afegim els rovells i ho removem amb molta cura.
  6. Afegim les ametlles moltes i la farina, remenem a poc a poc, procurant que no ens baixi la massa.
  7. Afegim la pela de les llimones ratllada i la barregem amb la massa.
  8. Afegim el llevat i ho remenem tot.
  9. Vessem la massa dins del motlle.
  10. Posem per sobre de la massa ametlles laminades.
  11. I la coem, uns 30-40 minuts, fins que quan la punxem amb un escuradents aquest surti net.
  12. La posem en una plata i l’empolsimem amb sucre llustre.