divendres, 30 de novembre del 2012

Pastís de patata mar i muntanya





Amb aquesta recepta participo a la Blogs contra la fam 2012 Edition, que ens convida a fer una recepta senzilla i econòmica amb algun o alguns dels aliments que es recullen aquest any per a ajudar al banc d’aliments a difondre la propera recollida de la campanya solidària Gran Recapte d’Aliments el proper 30 de novembre i 1 de desembre a diferents supermercats i mercats de tot Catalunya i de forma virtual a través del lloc web del Banc dels Aliments.

El Gran Recapte d'Aliments és una campanya de recollida d'aliments bàsics per aconseguir que les persones més necessitades d'aquí rebin ajuda alimentària. El seu objectiu és informar i sensibilitzar a tota la ciutadania de Catalunya sobre la realitat de la pobresa al nostre país i afavorir una col·laboració continuada amb els Bancs d'Aliments durant tot l’any. Es du a terme gràcies a la col·laboració d'un gran nombre de voluntaris puntuals arreu de Catalunya. Els aliments més adients per la donació són llegums secs, arròs, pasta, oli, llet i conserves de peix i de tomàquet. Aquests són aliments d'alt valor nutritiu, bàsics en l'alimentació de les persones.

En temps de crisi hem de posar imaginació i valorar el que tenim. Per això, per a fer aquesta recepta m’he inspirat en un passatge molt divertit del llibre Abans de que el temps ho esborri, de Xavier Baladia, una ameníssima crònica en sèpia dels anys de bohèmia de l’alta burgesia catalana. La vida social i cultural, amb les seves grans festes, el Liceu, les cases de vacances, els cotxes amb xofer, les posades de llarg i les noces amb barrets de copa, l'assistència al Polo, l'hipòdrom o al tennis, l'esquí, el futbol, els viatges en vaixell i les tertúlies artístiques durant la primera meitat del segle XX. Per reconstruir la història de la seva família des dels moments d'esplendor fins a la decadència.

En el passatge, es fa referència a un menú amb elaborades receptes, totes amb patates com a únic ingredient per als moments d'escassetat de la guerra, que mostra com és possible mantenir aquesta qualitat en les pitjors circumstàncies.

A la Diagonal, l’àvia fins i tot va organitzar algun sopar de categoria amb els amics que hi havia a la ciutat. Una vegada només tenien patates, i el cuiner xinès, expert en situacions de racionament, va preparar el següent menú:

Menú de guerra:
Patates al forn farcides de pasta de patata i
pela de patata ratllada
Peles de patata fregides, daurades i cruixents,
amb daus de patata bullida
Crema de patata caramel·litzada estil marron glacé
Aigua mineral
Pa sec
Sal
 
La presentació fou impecable: racions diminutes en plats immensos i luxosos. Un tast anticipat i sorprenent de la “nouvelle cuisine”.

Ingredients:

  • Patates.
  • Sardinetes en conserva.
  • Oli.
  • Sal.
  • Orenga.
  • Mongetes vermelles cuites.
  • Verdures de temporada trinxadetes.

Preparació:

  • Bullim les patates amb aigua salada i les pelem.
  • Tallem les patates a làmines fines.
  • Per a muntar el pastís, posem un motllo rodó en un plat i posem una capa de patata, una capa de sardinetes partides per la meitat, i un raig d’oli d’oliva, que pot ser de la mateixa llauna de sardinetes. Repetim el procés i acabem amb una capa de patata.
  • Per decorar el pastís posem a sobre una sardineta, una branqueta de farigola, i l’empolsimem amb una mica d’orenga, que també podem llençar per la resta del plat per a que quedi més vestit.
  • Com a guarnició podem posar unes mongetes vermelles, que podem acompanyar amb alguna verdura de temporada i un raig d’oli. Jo n’he posat unes en conserva que porten pastanaga, mongetes i blat de moro.

Animeu-vos a participar!!

dimarts, 27 de novembre del 2012

La meva visita a BCN&CAKE


El dissabte passat vaig estar a la fira BCN & CAKE.

Hi havia una exposició de dolços preciosos, dels que us mostro una selecció. Com veureu també vaig fer algunes compres, i vaig descobrir algunes botigues interessants per als amants de la cuina i la rebosteria.

La meva primera parada va ser a QOCOOK, una botiga on-line de València, amb una àmplia gamma de productes per desenvolupar l'art del Sugarcraft (Manualitats amb Sucre): materials, colorants, aromes, matèries primes, etc. Vaig comprar dos motllos i altres cosetes per a la meva "caixa d'eines".

Després vaig descobrir Caramel USA, una pastisseria de Barcelona que disposa d'una gran varietat en aliments d'origen Nord-americà, per exemple preparats per fer clàssics com el Red Velvet Cake, el Angel's Food Cake, o el Devil's Food Cake, amb marques molt reconegudes: Hershey’s, Aunt Jemima, Crisco, Duncan Hines, Betty Crocker, Cardini’s, Newman’s Own. També venen productes de Sugarcraft i imparteixen diferents cursos.

Després vaig passar per Ingredíssimo, que ofereix una gamma d'ingredients novedosos per poder cuinar a casa de forma senzilla, ràpida i creativa, donant un nou toc diferent als plats. A la seva pàgina web hi ha molts suggeriments i receptes. També podem trobar els seus productes a les botigues Cookiteca de Barcelona. Vaig comprar uns pètals de flors.

Em va encantar Cukiart, una botiga valenciana en línia, especialitzada en motlles per galetes springerle. La springerle és un tipus de galeta alemanya amb un relleu obtingut premsant un motlle sobre la massa estirada i deixant que la impressió s'assequi abans d'enfornar. Això conserva el detall del relleu. És més comú en època nadalenca. Els motlles són tradicionalment de fusta tallada, encara que també n'hi ha de plàstic i ceràmica. El nom springerle significa 'petit cavaller', i el seu origen es remunta al segle XIV al sud-est d'Alemanya. La tècnica d'estampat pot procedir dels motlles usats en algunes tradicions cristianes per marcar el pa sacramental. Els primer motlles tenen motius religiosos, incloent escenes bíbliques i símbols cristians. Més tard, en els segles XVII i XVIII, es van popularitzar els temes heràldics de cavalleria i les senyores vestides a la moda. Durant el segle XIX van seguir sent populars els temes de felicitat, amor, casaments i fertilitat. S'havien acabat els models que m'agradaven, però els encarregaré on-line. A la seva pàgina web expliquen com preparar aquestes galetes i podeu trobar receptes boníssimes.

A I love aprons, una botiga on-line de Castelló, vaig comprar un conjunt de davantal i barret de cuina vintage de color rosa, i em van regalar una bossa a joc. La botiga disposa d'una col·lecció de davantals originals, amb aires vintage, retro o pop, amb un toc sensual.

Per acabar la jornada vaig anar a sopar al restaurant Maitea, una taverna basca coneguda pels seus excel·lents montaditos i plats tradicionals del nord del país. Com veureu em vaig vestir per a la gran ocasió, i no podia faltar el sensacional fermall model cupcake que m’ha regalat l’Àngela, una de les genials artistes del club de costura 8 Fils.

dilluns, 26 de novembre del 2012

Magdalenes de formatge blau i pera



Aquí us deixo la última recepta de magdalenes salades basada en una recepta del llibre 1 massa 100 muffins, per a la proposta del mes de novembre del blog Memòries d'una cuinera, que aquest mes és fer magdalenes. No sé si m’he excedit una mica aquest mes amb les meves propostes, acabaran de mi fins a les magdalenes... :)

Ingredients (per unes 12 magdalenes):
  • 280 g. de farina.
  • 1 sobre de llevat en pols.
  • 1 pessic de sal.
  • Pebre blanc molt (opcional).
  • 400 g. de peres tallades a dauets petits.
  • 100 g. de formatge de gorgonzola i mascarpone.
  • 2 ous.
  • 250 ml. de llet.
  • 6 cullerades d’oli d’oliva.
  • Nous.
Preparació:
  1. Preescalfem el forn a 200º i preparem la safata per a magdalenes amb les càpsules de paper.
  2. Barregem la farina, el llevat, la sal i el pebre.
  3. Batem els ous, i afegim la llet i l’oli.
  4. Barregem els ingredients secs i els ingredients líquids fins que quedin lligats.
  5. Afegim les peres, i el formatge, poc a foc fins que quedi barrejat sense treballar-los massa.
  6. Repartim la barreja en les càpsules.
  7. Tirem les nous trossejades per sobre.
  8. I les enfornem uns 20 minuts, fins que estiguin cuites.