dilluns, 30 de juliol del 2012

Pastís de poma




Amb aquesta recepta participo en el concurs del primer aniversari del blog La cuina violeta La cuina violetaun bloc fascinant, amb receptes delicioses, experiències entranyables i fotografies precioses. En aquest concurs col·laboren la Mireia i la Bet de Els Fruits Saborosos Els Fruits Saborosos, que regalaran al guanyador o guanyadora un lot dels seus fabulosos productes. La Nani ens ha proposat elaborar una recepta que porti mermelada, un dels seus productes. És un ingredient que m’encanta, perquè sóc molt llaminera, especialment la de préssec, que és un dels ingredients d’aquest pastís, tot i que cadascú pot posar-hi la que més li agradi.

Ingredients:

Per al pastís:
  • 7 pomes golden grosses.
  • 2 ous.
  • 1 got de farina.
  • 1 got de sucre.
  • 1 got de llet.
  • 1 sobre de llevat.
Per a la glassa:
  • 1 pot de mermelada de préssec.
  • 3 cullerades de sucre.
  • 1 vas de Cointreau.

Preparació:
  1. Posem a escalfar el forn a 180 graus.
  2. Untem un motllo amb la mantega.
  3. Posem en un bol els ous, la farina, el sucre, la llet i el llevat, i els batem.
  4. Pelem les pomes, els traiem el cor, i les tallem a grillons.
  5. Omplim el motllo alternant una capa de poma i 6 cullerades de la barreja dels ingredients que hem batut, repartint-les de manera uniforme. La última capa ha de ser de poma. Surten 6 capes de poma en total, comptant la primera de la base i la última.
  6. Posem el motllo al forn a baix de tot durant 1h. aproximadament. Quan es dauri la poma posem paper de plata a sobre per a que no es cremi la superfície.
  7. Mentrestant fem la glassa, posant a escalfar la confitura, el sucre i el Cointreau, i remenant fins que bulli, moment en el que baixarem el foc i remenarem durant 15 minuts per a acabar de fer la glassa i per a que s’evapori l’alcohol.
  8. Quan el pastís estigui cuit, desmotllarem el pastís, i  el cobrirem amb la glassa.
Amb aquesta recepta me la va ensenyar la meva tia Mari Carmen, que és una boníssima cuinera. Igual que el seu marit, el tiet Cristobal, i la meva  cosina Carmen. A més a més de ser genials cuiners, són persones meravelloses, d’aquelles que sempre et transmeten energia positiva i et fan la vida més dolça...

dimarts, 17 de juliol del 2012

Cooking Week



La segona setmana de juliol, la meva companya Marta, que és una brillant i encisadora mestra pastissera, i jo, hem fet un taller de cuina a l’Escola per a infants de 3 a 12 anys.

De dilluns a divendres hem preparat diferents receptes: piruletes de galetes Oreo banyades amb xocolata en forma de Mickey Mouse, galetes de Lacasitos, galetes de mantega decorades, pastís de poma, cupcakes, i pastís decorat amb fondant. Com que el nostre Pla lector és un dels trets diferencials de la nostra Escola, hem elaborat un llibre de cuina amb totes aquestes receptes, i amb recomanacions de llibres, per aprendre més i per engrescar als nens a llegir durant l’estiu, importantíssim per al seu desenvolupament intel·lectual, perquè estimula el pensament, augmenta el vocabulari, i obre finestres a nous coneixements.

El divendres vam anar al Museu de la Xocolata. Ens van explicar el seu origen, el seu procés d’elaboració i la seva història, i ens van ensenyar el fruit amb el que s’elabora la xocolata. També vam veure una preciosa i interessantíssima exposició al voltant de la xocolata, amb figures de xocolata i estris utilitzats per a la seva elaboració de diferents cultures i èpoques. Per acabar, vam fer un taller en el que vam elaborar una caseta de xocolata, i un dibuix amb xocolata.

Per acabar la setmana, vam veure la pel·lícula Ratatouille, que proposa valors molt importants com el respecte i l'amor al proïsme, la superació dels propis límits, la vocació professional, la solidaritat, la cohesió familiar, etc.

Durant tota la setmana, hem comptat amb la col·laboració de mestres d’anglès natives, que han parlat en anglès, un dels idiomes que treballem a l’Escola (català, castellà, anglès i alemany), amb els nens i amb les mestres durant tota la setmana, i han traduït les nostres receptes per a que els nens puguin seguir cuinant i practicant l’anglès amb les seves famílies.

Ha estat una experiència molt gratificant. Els infants han après molt. Fins i tot, alguns han creat les seves pròpies receptes, i els més entusiastes s’han animat a compartir-les amb nosaltres. Així que les mestres també ens hem enriquit amb les seves idees fresques i originals, i sobretot amb la seva simpatia i il·lusió. Esperem repetir el curs vinent!!

 Piruletes de galetes oreo banyades amb xocolata en forma de Mickey Mouse

 Galetes de Lacasitos

Galetes de mantega decorades 

Pastís de poma

Cupcakes

Pastís decorat amb fondant

 El receptari

 Dibuix amb xocolata 


Ratatouille a Paris

diumenge, 8 de juliol del 2012

Sal de vainilla



Aquest estiu, a tots els aficionats i aficionades a la cuina, us recomano la lectura de Sal de vainilla, la primera novel·la de Ada Parellada.

Una saborosa novel·la ambientada en el restaurant Antic Món, per on passejaran tres cuiners, un blogaire i una crítica de cuina. 

Receptes, cassoles i aromes amaneixen la vida dels protagonistes: dos cors trencats que trobaran entre fogons el condiment de la seva pròpia felicitat.

Àcida, fresca, espurnejant, a l’hora que tendra i enigmàtica, per les pàgines de Sal de vainilla hi sobrevola el misteri i la passió, i un amor incondicional per la cuina.